На 22.05.2017 стартира информационна кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб”. Целта на инициативата е да осигури актуална информация за заболяванията, свързани с HPV вируса, да насочи общественото внимание към необходимостта от превенция и по-добра здравна култура. Организатор е Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.

Началото на кампанията бе дадено с пресконференция в Националния център по заразни и паразитни болести „Необходима е национална инициатива, която да даде повече гласност на социалноначимо заболяване каквото е ракът на маточната шийка. Убедена съм, че само с обединени усилия ще постигнем промяна в обществените нагласи по отношение на профилактиката и имунизациите”, смята Лилия Асенова от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.  Посланиците на  кампанията актрисите Йоана Буковска-Давидова и Елена Петрова се ангажираха с каузата да популяризират необходимостта от превенция и профилактика на заболяванията, свързани с HPV.

По време на кампанията бяха организирани няколко събития на открито, чрез които посланията достигнаха до максимално много хора:

 • На 1 юни доброволци на БМЧК раздаваха брошури в Южния парк в София;
 • На 10 юни бе разположен информационен щанд  до Народния театър „Иван Вазов”;
 • На  17 юни информационният щанд бе в Благоевград .

Брошурите на кампанията стигнаха също и до:

 • Пациентите на ДКЦ в цялата страна;
 • Касите на Фестивален комплекс и Театър „Българан” във Варна;
 • Касите на  театър „Николай Масалитинов” в Пловдив;
 •  Касите на  Народен театър „Иван Вазов” в София;
 •  Вериги салони Arlet и Hairshop в София.

Специално за  „10 минути само за теб” бяха създадени 12 видеа:

 • 2 клипа с актрисите Елена Петрова и Йоана Буковска-Давидова;
 • 3 клипа  с тийнейджъри;
 • 2 клипа с д-р Валери Цеков и д-р Николай Николов;
 • 2 истории на пациентки, които са били диагностицирани с рак на шийката на матката;
 • 1 информационен  клип тип слайд шоу;
 • 2 адаптирани на български клипове на СЗО, свързани с  превенцията срещу HPV.

Клиповете бяха разпространени в социалните мрежи  и онлайн сайтове, за да могат да стигнат до по-младата аудитория, която е активна в дигиталното пространство.

Кампанията отразиха водещи телевизионни, печатни и онлайн медии, като публикуваните материали на тема HPV и рак на шийката на матката, бяха над 60. Партньор на инициативата бе NOVA телевизия,  сайтът Еdna.bg,  а също и известният блогър Мария Пеева от „Мама Нинджа”.

Дигиталната кампания на  „10 минути само за теб” бе представена със страница във Facebook и канал в Youtube.  Във Facebook инициативата достигна до над 56  000 души, а последователите на страницата наброят 4 479.

Бе  организиран и Facebook конкурс за снимка „10 минути само за мама и мен”, който стартира на 27 юни. До 17 юли участниците изпращаха фотоси и разпространяваха посланията на кампанията в една от най-големите социални мрежи. Победителите в конкурса  Дима Дескова и майка й Нонка от гр. Стрелча събраха 209 лайка и спечелиха първо място. Наградата на двете участнички е среща с актрисата Йоана Буковска-Давидова и посещение на снимачната площадка на един от най-гледаните тв сериали „Откраднат живот” на 22 септември.

Кампанията „10 минути само за теб” се организира от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката в партньорството на Столична община, Национален център по заразни и паразитни болести, Български червен кръст, Български младежки червен кръст, Фармацевтичен факултет към МУ – София, Българско сдружение по иновативна медицина, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска педиатрична асоциация, Национална пациентска организация и се осъществява с подкрепата на MSD България. Медиен партньор е Edna.bg