Преди COVID-19 приблизително 210 000 души са участвали всяка седмица в националните скрининг програми на ракови заболявания на червата, гърдите и маточната шийка във Великобритания. От март 2020 г. тези програми са временно преустановени и приблизително 3 милиона души не са получили покана за участие в програма за скрининг. (Cancer Research UK, CRUK, 2020)

 • Ендоскопските изследвания са сред най-тежко засегнатите, с 90% спад в броя на колоноскопиите през април 2020 г. Броят на лицата, чакащи ≥6 седмици за ендоскопия през август 2020 г., е девет пъти по-висок от август 2019 г. (Cancer Research UK, CRUK, 2020)
 • В Англия са извършени приблизително 3,4 милиона по-малко ключови диагностични теста (–35%) между март и август 2020 г., в сравнение със същия период през 2019 г. (Cancer Research UK, CRUK, 2020)
 • През август 2020 г. броят на хората, чакащи ≥6 седмици за ключови диагностични тестове, е десетократно по-висок от този през август 2019 г. (Cancer Research UK, CRUK, 2020)
 • Според проучване, проведено в Обединеното кралство, в рамките на 5 години > 3000 допълнителни смъртни случая от рак на гърдата, белите дробове, хранопровода и колоректалната жлеза ще бъдат резултат от забавена диагноза, поради свързано с COVID-19 прекъсване на диагностичните услуги. (Cancer Research UK, CRUK, 2020)
 • Приблизително 31 000 по-малко пациенти са започнали лечение на раково заболяване в Обединеното кралство между април и август 2020 г. , в сравнение със същия период на предходната година. (Nature Reviews Clinical Oncology, 2020)
 • Според данни за 2018 г., в Европа са се случили приблизително 33 000 случая на рак на маточната шийка и 15 000 души са починали от болестта. (NHS Digital. Appointments in general practice, August 2020) 
 • Цитологичният скрининг, последван от лечение на скринираните цервикални лезии, е довел до значително намаляване на тежестта на рака на маточната шийка в Западна и Северна Европа; но в Източна Европа честотата и смъртността от рак на маточната шийка остават сравнително високи. (National Center for Biotechnology Information, 2019) 
 • Свързаните с COVID-19 прекъсвания на скрининга за рак на маточната шийка, могат да увеличат седем пъти риска от ракови заболявания във Великобритания. Скринингът за рак на маточната шийка е тежко засегнат от пандемията не само във Великобритания, но и навсякъде. (MedRxiv – The Preprint Server For Health Issues. November 2020) 
 • Словения е една от най-успешните държави в борбата срещу рака на маточната шийка в европейския регион на СЗО. (Global Strategy to Accelerate the Elimination of Cervical Cancer, 2020) 
 • След като е имала едни от най-лошите статистически данни в Европа за заболеваемост от рак на маточната шийка, Словения е успяла да промени ситуацията, благодарение на политическата воля, сътрудничеството и стабилната скринингова програма. (Global Strategy to Accelerate the Elimination of Cervical Cancer, 2020) 
 • Значително увеличение на процента на рак на маточната шийка през 90-те години е довело до създаването на ZORA – националната програма за скрининг на рак на маточната шийка в Словения, управлявана от Института по онкология в Любляна. (Global Strategy to Accelerate the Elimination of Cervical Cancer, 2020) (World Health Organization Europe, 2020) 
 • Програмата ZORA прекъсва практиката на опортюнистичен скрининг. Доказано е, че опортюнистичният скрининг има много ограничено въздействие върху честотата на рака на маточната шийка. Вместо това, ZORA въвежда скрининг на жените в Словения – веднъж, на всеки 3 години. (Global Strategy to Accelerate the Elimination of Cervical Cancer, 2020) (World Health Organization Europe, 2020)
 • С въвеждането на промените в честотата на скрининг на рак на маточната шийка, процентът на жените с положителни резултати, изискващи обратно повикване, е спаднал от 15% на 5%. (Global Strategy to Accelerate the Elimination of Cervical Cancer, 2020) (World Health Organization Europe, 2020) 
 • За да елиминира рака на маточната шийка, ZORA се стреми да постигне 3 ключови цели: 90% от момичетата да бъдат ваксинирани с ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV) до 15-годишна възраст; 70% от жените да бъдат изследвани с PAP тест с висока ефективност до 35-годишна възраст и да бъдат изследвани отново до 45-годишна възраст; 90% от жените, идентифицирани с рак на маточната шийка да бъдат лекувани. (Global Strategy to Accelerate the Elimination of Cervical Cancer, 2020) (World Health Organization Europe, 2020) 
 • До момента Словения постига 2 от целите – 70% от жените са изследвани с тест с висока ефективност и 90% от жените, идентифицирани с рак на маточната шийка, са лекувани. (Global Strategy to Accelerate the Elimination of Cervical Cancer, 2020) (World Health Organization Europe, 2020) 
 • Обхватът на ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) в Австралия е 80% за жените и 76% за мъжете. (Australian Government Department of Health, 2020) 
 • Насоките на обновената Национална програма за скрининг на маточната шийка препоръчват редовни тестове за скрининг на маточната шийка включително за жени, които са получили HPV ваксина. Препоръчва се скрининг за жени на възраст 25–74 години на всеки 5 години (или 2 години след последния PAP тест). При сексуално активните жени най-важната превения срещу ракови заболявания остава редовният скрининг на маточната шийка. (National Health and Medical Research Council, NHMRC)

Материалът е част от Националната информационна кампания „Намали риска. Предпази се. Живей!“, която се реализира в партньорство с Националната пациентска организация и лаборатории Синево България.

За рака на маточната шийка:

Три пъти се е увеличила смъртността от рак на маточната шийка в България за по-малко от 40 години, показват данните на здравните специалисти. В България ракът на шийката на матката е на 4-то място като дял сред злокачествените диагнози при жените. Най-високият процент заболеваемост е във възрастта 30-44 години. Откриват се близо 1300 нови случая годишно. Въпреки това под 10% от подлежащите на имунизация момичета у нас са обхванати с ваксина срещу човешкия папилома вирус, с което страната ни чувствително изостава от целите на СЗО и постиженията на развитите страни в Европа и света. За жените, които пушат, е 2 пъти по-вероятно да развият цервикален карцином, твърдят онколози. При ранно откриване на тумора, докато не е навлязъл в дълбоките слоеве на органа, той може да бъде радикално излекуван с операция. На по-късни етапи терапиите са по-сложни, а прогнозите – по-несигурни. Национална програма осигурява безплатна имунизация срещу заболяването за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар. За съжаление, не са предоставени възможности за жените в друга възраст да имат достъп до консултиране и прегледи за рак на маточната шийка. В световен мащаб ракът на маточната шийка се нарежда на четвърто място по честота и смъртност.