Доц. д-р Цветанка Дянкова е акушер-гинеколог, онколог и началник на отделението по оперативна гинекология в Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО). Специализирала е в САЩ през 1992 г. със стипендия на Американската асоциация за борба с рака, а 16 години по-късно специализира и в Кливланд клиник – четвъртата по големина болница в САЩ.

Работата на доц. Дянкова е насочена към профилактиката и ранна диагностика на гинекологичните заболявания. Член е на Световната и на Европейската асоциация по гинекология и онкология, а дисертацията й “Лечение и прогностични фактори при авансирал яйчников карцином” е плод на наблюдения върху 150 пациенти с операции и химиотерапия.

За рисковите фактори при второто най-често срещано в света онкологично заболяване при жените – рак на маточната шийка, за ефекта от ваксината срещу човешки папиломавирус и защо паниката е най-лошият съветник, доц. Дянкова говори пред Puls.bg.

– Доц. Дянкова, ракът на маточната шийка е второто най-често срещано в света онкологично заболяване при жените. Задълбочава ли се проблемът?

Водещи в световен мащаб, а и у нас остават хормонозависимите тумори – ракът на гърдата и ракът на ендометриума (на матката, б.р.), а причините са скрити в начина ни на живот, зачестяването на метаболитните синдроми, диабета и фамилността, която определя първата голяма група хоромонозависими злокачествени заболявания при жените. На второ място по честота при жените е карциномът на маточната шийка, свързан с HPV високорискови.

Добрата новина тук е, че приложението на HPV ваксините (срещу човешки папилома вирус, б.р.) като първична профилактика вече дава резултати. Повратна точка в диагностиката на рака на маточната шийка бе откритието на немския лекар Харалд цур Хаузен, който през 2008 г. получи Нобелова награда за медицина за откритието си на човешкия папилома вирус, причинител на някои от случаите (тип 16/18) на този вид рак. Като цяло по света расте приложението на HPV ваксините, а новост е прилагането им не само за профилактика при млади момичета, но и за лечение.

Наскоро мои пациентки – оперирани тук, ми съобщиха, че в Испания вече предлагат HPV ваксина за предотвратяване на повторна поява на човешкия папилома вирус и на партньорите им като начин да се прекъсне разпространението на заболяването. Ваксинирането и на мъже вече се прави в Китай и Австралия и може би бъдещето върви точно в тази посока – ваксиниране за човешки папилома вирус и на мъжете, като преносител.

– Кои са рисковите групи на заболяването – генетична предразположеност, рисково поведение, чести възпаления, нисък имунитет, хормонален дисбаланс, стрес?

Поведението на сексуалните партньори е ключово. Проблемът е, че мъжът е преносител, но жената боледува. И за да се прекъсне този порочен кръг едното решение е ваксинация при млади момичета – 12 -14 години, както и при жени до 26 години. А второто – редовно проследяване и адекватно изследване.

– Въпреки добрите резултати обаче към HPV ваксината все още има недоверие. Защо?

Положението е като при противогрипните ваксини. Хората се съмняват, четат много, а недоверието се задълбочава и от факта, че зачестиха много автоимунните заболявания и алергиите. А именно това са проблемните групи за ваксините, защото жените с автоимунни заболявания не са подходящи за тази ваксина. От друга страна пък и много често не са склонни да се изследват за автоимунно заболяване. У нас отдавна има тестове за HPV високорискови, които откриват не просто дали си носител на вируса, а кой точно е рисковия тип вирус и е желателно жените да се изследват и за него. Това, което се полага на пациентите, според застрахователите в САЩ например, е само дали си носител на вируса, а останалото е в графата лукс. Тук разширения ДНК тест е под 100 лв.

Иначе стресът безспорно сваля имунитета, цигарите пък задържат вируса и организмът трудно може да го изчисти. Затова момичета и жени до 30 години, които пушат, не могат да разчитат на спонтанната регресия на вируса. Генетичната предразположеност към вируса също остава рисков фактор – по-често онкопапилом се среща при жените, които имат родител с карцином. На добър развой на събитията могат да разчита групата до 30 години и случаите хванати в ранен стадий, както и половината от жените, претърпели бримкова конизация (LEEP-процедура). При почти 50% от тях е възможно пълно изчистване на вируса. Проблем остават късно откритите случаи на рак с тежка дисплазия.

– Звучите оптимистично, но последната статистика за България сочи по 1200 нови случая на рак на шийката на матката всяка година. От тях почти 200 са смъртните случаи и то най-вече при 20-годишните.

От една страна ракът на маточната шийка се развива много бързо, а от друга – най-младите в статистиката – момичетата до 20 години, нямат финансовата възможност за специализираните прегледи. Говорим основно за ученички, студентки, безработни момичета, които се притесняват да споделят проблема си с близките си и така влизат в омагьосания кръг.У нас все още съществува и проблемът, че много гинеколози бързат да обгарят раничките, без предварителни ДНК изследвания за наличието на вируса, а това дава понататъшни усложнения. Днес медицината се развива със страшна скорост – нека е ясно, че обгарянето с лазер категорично е остарял метод.

– Освен РАР тест (цитонамазка) през шест месеца, колко често е добре да се прави ДНК изследване за наличие на човешки папилома вирус?

Честотата е свързана със смяната на партньорите. Всеки нов партньор налага ново тестуване. При постоянен партньор няма нужда от тест по-рано от три години при рисковите групи, и пет години при всички останали жени. Обикновената цитонамазка пък е на шест месеца, защото не може да даде сигурност на 100 % – невинаги клетките реагират.

– Кога трябва да светне червената лампичка за наличието на проблем?

Всички, които са имали или имат ранички (кондиломи) трябва да се проследяват и изследват, защото много често заедно с кондиломите има и висок риск за папилома вирус. Червената лампичка трябва да свети при фамилна обремененост, при сменящите по-често партньори, при пушачките, и при тези, които не използват презерватив. Както и при жените с поставени спирали. Първата индикация е вагинално течение, което не се повлиява от лечение.

– Всяка брадавица, раничка и полип ли е знак за повишен риск от рак на маточната шийка?

Полипите са хормоналнозависим процес, докато раничките са резултат от възпаление – при тях участват и вируси, и бактерии. Затова трябва да се изследват за HPV.

– Открит навреме рака на шийката на матката може ли да бъде излекуван на 100%?

ова важи за случаите insito – неразвит рак. Това е нулев стадий, който се лекува само с конизация и при индикации се премахва матката. Крайните мерки по премахване на матката се налагат само при тежките случаи, след определена възраст – над 40 години, при жени, приключили с ражданията.

– У нас говорим за деца раждащи деца – ранното раждане води ли до повишен риск? 

Проблемът е, че неукрепналите органи при едно 15-годишно момиче по-лесно се възпаляват и често успоредно с бактериите навлиза и вирусът. Входната врата е отворена в много ранна възраст. Не бива обаче да има паника – най-важно е предпазването, проследяването и изследването. Ако жените са отговорни към здравето си има изход – лечението е успешно, когато има разбиране и спокойствие.

– Достъпно ли е лечението на рак на шийката на матката у нас?

Да, във всяка болница има клинична пътека за конизация.