❗️ Първичната инфекция с HPV (човешки папилома вирус) не е последвана от изграждане на стабилен имунитет и жената не е предпазена от повторно заразяване със същия или други типове HPV. Това означава, че рискът от HPV инфекция и свързаните с нея предракови изменения и рак на маточната шийка (РМШ) остава реален през целия период на сексуална активност на жената.
🦠 По-голяма част от HPV инфекциите са временни и преминават без цитологични промени и клинична симптоматика. В около 20 % от случаите обаче инфекцията не завършва със спонтанно оздравяване, а напредва бавно и стъпаловидно от ниско и високо степенна цервикална лезия към инвазивен карцином, т.е. РМШ.
👩‍🔬 При нелекувани жени периодът между инфектирането и развитието на РМШ се измерва с десетилетия, обикновено 20-30 години. Тъй като честотата на HPV 4 инфекциите е най-висока във възрастовата група 16 – 20 години, най-засегнати от РМШ са жените над 40 години. Много рядко се наблюдават случаи на заболяването преди 30- годишна възраст.
❗️ Затова от изключителна важност са навременното лечение редовните профилактични прегледи за РМШ.
Източник: Български национален раков регистър; Заболеваемост от рак в България, 2013; Том XXIV, Volume XXIV, 2015
📞 За безплатна телефонна консултация с пациентски консултант относно РMШ позвънете на горещата телефонна линия на НПО 0800 14 515.