„Кажи на някой“ е мотото на първата мащабна информационна кампания за насърчаване на профилактиката на рака на шийката на матката сред младите жени.

Този вид заболяване е втората причина за смъртността сред жените след рака на гърдата. Причинява се от човешкия папиломавирус (HPV) и у нас годишно се разболяват над хиляда жени.

По последни данни в световен мащаб заразените с вируса са между 9 и 13% от населението, което прави 630 милиона души.

Приблизително половината от всички сексуално активни жени или мъже придобиват генитална HPV инфекция в даден момент от живота си, като най-често заразяването става във възрастта между 18 и 28 години.

Смята се, че значителна част от жените – около 80%, ще бъдат заразени до навършване на 50-та си година.

Единственият начин за ранно диагностициране на наличие на вируса и успешно лечение на заболяванията, които той причинява, са редовните профилактични прегледи.

Липсата на достатъчно информация по въпроса, както и ниската здравна култура на младите у нас е подтикнала шест дами, преминали през трудностите на заболяването, да създадат Национално сдружение за профилактикана рака на маточната шийка HPVGuard.

Сдружението открива и гореща телефонна линия – 0700 1 87 87, на която всеки обадил се може да получи консултация от медицинско лице по темата.