За единадесети пореден път България ще отбележи Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. Иницитивата се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание на Република България.

В периода 24-26 януари 2018 г. тематичен щанд, разположен в сградата на Народното събрание на Република България, ще предоставя информация за методите за превенция на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. С нея България се нарежда сред групата от 87 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу HPV, финансирани с публични средства.

Днес, 24.01.2018 г., от 11:30 часа във фоайето на Народното събрание, ще бъде даден официален старт на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. На събитието ще присъстват д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването, народни представители, представители на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Световната здравна организация, съсловни и пациентски организации и водещи медицински специалисти.

Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка в България се осъществява с подкрепата на: