На 26.04.2018 г., Театър „Искри и сезони” представи спектакъла „Втори меден месец” в Сити Марк Арт Център в подкрепа на информационната кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб”. Актрисата Искра Радева и нейният екип застанаха зад социално-значимата инициатива, която се организира от Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката и MSD. Кампанията има за цел да предостави актуална информация за заболяванията, причинявани от човешки папиломавирус (HPV), да насочи общественото внимание към необходимостта от превенция и по-добра здравна култура.

Талантливата актриса Искра Радева заяви, че посвещава спектакъла на „10 минути само за теб”, тъй като инициативата засяга сериозно заболяване – рака на шийката на матката. „Застанах зад тази кауза, тъй като е изключително важна. Ракът на шийката на матката е вторият най-често срещан рак при жените на възраст 15-59 г. в България и според тревожната статистика всеки ден в България от коварното заболяване умира по 1 жена. Всяка година над 1 000 български жени развиват рак на маточната шийка, като в почти 100% от случаите ракът на маточната шийка е причинен от HPV вирус. Крайно време е да обърнем вниманието на обществото към това заболяване и да вземем мерки за предотвратяването му”, каза Радева.

Лилия Асенова, председател на Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката, представи целите на кампанията и необходимостта от национална инициатива, която да даде повече гласност на социално-значимо заболяване каквото е ракът на шийката на матката. „В България Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка се прилага от 2012 г. и се финансира с обществени средства. Програмата дава възможност да се защитят младите момичета от появата на болестта чрез осигуряване на безплатна ваксинация за 12-годишните и 13-годишните момичета. Ваксината срещу рак на маточната шийка се поставя двукратно през определен период от време от личните лекари. Въпреки това по-малко от 5% от момичетата на България са имунизирани”, обяви тя.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев също изтъкна важността на кампанията „10 минути само за теб” и необходимостта от по-голяма информираност по отношение на HPV и свързаните с вируса заболявания. „Всяка година над 270 000 жени в света умират от заболяването. 530 000 нови случая на рак на маточната шийка се регистрират ежегодно в света и ако не се предприемат мерки за предотвратяването, този брой ще стигне 1 млн. нови случая през 2050 г. Най-добрата профилактика срещу рак на маточната шийка включва ваксинация преди започване на полов живот и редовни профилактични прегледи след започване на сексуални контакти. Освен от рак на маточната шийка, ваксинацията срещу HPV може да защити мъжете и жените и от други видове рак (анален рак), както и от други заболявания(генитални брадавици, генитални и анални лезии), причинявани от човешкия папиломавирус”, каза още той.

Кампанията „10 минути само за теб” се организира от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката и MSD България,с партньорството на Столична община, Национален център по заразни и паразитни болести, Български червен кръст, Български младежки червен кръст, Фармацевтичен факултет към МУ – София, Българско сдружение по иновативна медицина, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска педиатрична асоциация, Национална пациентска организация.

Спектакълът „Втори меден месец”, който се игра в подкрепа на кампанията, е на режисьора Димитър Стоянов и с участието на Искра Радева, Антон Радичев, Елена Кънева, Стефан Стефанов, Десислава Стоянова и Теменуга Первазова.

Повече информация за кампанията можете да намерите във FacebookInstagram и YouTube