Изочник: „Жената днес“


Доц. Мангъров, разкажете за Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка?

HPV e вирусна инфекция, която е широко разпространена. Няма човек, който рано или късно да не се зарази с тези вируси. Инфектирането става основно по полов път, но може да се получи и при съприкосновение с индивиди, които са заразени. Засяга не само жените, но и мъжете. Там, където има такава лигавица, каквато е на шийката на матката – фаринкса, ларинкса, ануса, пениса, може да се получи инфекция с вируса. Особеното на HPV инфекцията е, че в една част от случаите е самоограничаваща се. Това означава, че човек, веднъж заразил се, се „самоизчиства” след около 3-5 години. Засега няма признаци, по които да се определи при кого вирусът ще се „самоизчисти” и при кого – не. Също така веднъж ако сме се разминали с хроничната инфекция, това не е гаранция, че ще се разминем с нея следващия път. Другата важна особеност е, че човек веднъж прекарал такава инфекция, не си създава имунитет и може отново и отново да се зарази. Естествената инфекция не създава имунитет. От тази гледна точка е важно да се имунизира детето, преди да се зарази, най-добре когато е на 12-13 г. , долната граница засега е 9 г. Но дори и човек да е заразен, не пречи да се имунизира, защото естественото заразяване не създава имунитет, а и така може поне да се предпази от други, високорискови типове на вируса.

Много родители не са наясно, че HPV ваксината е включена в Националния имунизационен календар.

Тя не е от задължителните, но е безплатна за момичетата на възраст 12-13 години. Трябва обаче да има желание от страна на родителите, а за да се случи това, е важно да бъдат информирани. Това е разписано в Програмата и би трябвало да се осъществява както от Министерството на здравеопазването и съответно РЗИ-тата, така и от личния лекар. Той прави заявка, ваксината се доставя и се поставя. Процедурата по отчитането обаче е доста усложнена и това допълнително отблъсква част от онези, които нямат желание и търпение да се занимават с това. Това е обременяващо за и без това претоварените лични лекари.

Какво трябва да знаят майките, които обмислят дали да ваксинират децата си срещу HPV?

Всяка майка има поне 2-3 приятелки, които са били инфектирани с човешки папилома вирус. В близо 30% от случаите заразяването става при първия полов контакт. Така нареченените „ранички“ на шийката на матката са преканцероза и е широко разпространено заболяване. Ваксината е едно от най-големите постижения в тази област. Тя сама по себе си не може да предизвика заразяване, защото в нея няма истински вирус. Ваксината представлява имитация на вируса, става въпрос за частици, натоварени с антигени от вируса, които сами по себе си не могат да предизвикат заболяване, а само имунен отговор, който предпазва от такова. За съжаление, срещу тази ваксина се проведе една злостна кампания, която доведе до рязък спад на процента на ваксиналното покритие. Резултатите от този спад ще се проявят след около 20-30 години, когато част от тези момиченца, които сега не са ваксинирани, ще се разболеят. Рискът е за децата, но отговорността за това е наша.

Може ли да се промени ситуацията?

Трябва да се обяснява много за ползите от ваксината. Според мен е важно тя да влезе в групата на задължителните, да е за всички. Този, който не иска да се ваксинира, не може да бъде накаран. Това е реалната ситуация в момента и важи за задължителните ваксини. Когато някой няма желание да ваксинира детето си, няма да го стори. Но с ваксината срещу HPV родителите са поставени пред избор и това прехвърля отговорността върху тях. Изпадат в дълбоки размишления и стават податливи на всякакви манипулации, особено ако вярват на изобилните писания в интернет и жълтата преса. 


Информационна кампания за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб” стартира на 22.05.2017 г. Целта на инициативата е да осигури актуална информация за заболяванията, свързани с HPV вируса, да насочи общественото внимание към необходимостта от превенция и по-добра здравна култура. Организатор е Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката. Лица на кампанията са актрисите Елена Петрова и Йоана Буковска-Давидова. Повече информация може да намерите на: http://hpvgard.com/