Ракът на маточната шийка може да бъде елиминиран в повечето страни по света до края на XXI век според ново проучване, цитирано от “Гардиън“. Човешкият папилома вирус (HPV) е отговорен за голяма част от случаите на рак на маточната шийка, но на местата където има широк ваксинационен обхват, броят на болните съществено намалява.

Затова учените възлагат надежди, че масовата ваксинация на младите момичета срещу HPV заедно със скрининг може да изкорени заболяването, от което умират 300 000 жени по света всяка година. Миналата година СЗО призова за координирани усилия в глобален мащаб за елиминиране на заболяването.

Изследването, публикувано в научното списание “Лансет онколоджи“ (Lancet Oncology), показва как това може да се постигне чрез увеличаване обхвата на ваксините и скрининга.

Ако не бъдат предприети никакви допълнителни дествия, 600 000 жени ще се разболеят от рак на маточната шийка през 2020 година, достигайки до 1.3 млн. годишно до 2069 година, защото населението се увеличава и застарява.

Вижте пълния текст ТУК!