Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката помогна на Мариянна Цакова от Габрово, която се бори с тежко онкологично заболяване.Председателят на сдружението Лилия Асенова дари пари по сметката на 39-годишната жена, която е с диагноза рак на маточната шийка и има нужда от скъпоструващо лечение в Турция.

„Важно е да подкрепим  Мариянна в тежката битка с рака. Самата аз съм минала през това заболяване и знам колко е трудно. Когато аз се борех с рака, осъзнах, че той трябва да стане отправна точка за едно ново начало в живота ми! Разбрах,че болестта може да не се възприема като наказание, а като послание! Важно е да осъзнаем, че ние сами сме отговорни за нашето здраве, всеки от нас прави себе си болен, нещастен или силен!”, сподели Лилия Асенова. „Организирахме кампанията „10 минути само теб”, за да повишим информираността за превенция и профилактика на HPV вируса, който се смята за основен причинител на рака на маточната шийка. Вярвам, че младите жени и момичета могат да се предпазят от това сериозно заболяване, като се ваксинират и  редовно ходят на  профилактични прегледи”, обясни председателят на Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.

Преди близо седем месеца Мариянна чува страшната диагноза рак на шийката на матката – трета степен. Претърпява сложна операция, след която става ясно, че има разсейки в черния дроб. В България лекарите отказват да й приложат химиотерапия, заради постоянно повишена телесна температура. Става ясно, че в болница в Турция могат да се справят с проблема. Лечението обаче струва 30 000 евро, които не са по силите на  семейството на Мариянна. Майките в Габрово организират кампания в нейна помощ и малко след това успяват да съберат средствата.  „Мариянна вече мина първата химиотерапия в Турция, но за резултати ще може да се говори едва след като минат три курса химиотерапия. Предстои ни дълъг път-вливания, скенери, прегледи, тревоги. Заради терапията бъбреците й са увредени и  трябва да се подложи на операция. С кампанията събрахме 143 000 лв., но вероятно няма да са достатъчни за следващото лечение”, обясни Адриян Цаков, мъжът на Мариянна.

Можете да помогнете на Мариянна, като дарите средства в банковата й сметка:

Уникредит Булбанк

BIC UNCRBGSF

IBAN BG05UNCR70001522967589

Титуляр: Мариянна Стефчова Цакова

Или на PayPal: mariqnnatsakovadonatio