Дата: 21 януари 2021 г., четвъртък

Начало: 11.00 часа

Линк за достъп: https://bit.ly/3sFKOdQ


Национална пациентска организация (НПО), съвместно с Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и медицински лаборатории Синево България, инициира информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка под мотото „Намали риска. Предпази се. Живей!“.

В тази връзка на 21 януари 2021 г. (четвъртък), от 11:00 ч. ще се проведе първото информационно онлайн събитие, което ще постави началото на поредица от уебинари с практическа насоченост. Те ще дадат отговорите на въпроси, свързани с рака на маточната шийка, неговата превенция, профилактика, проследяване и др. По време на първия уебинар, присъстващите ще имат възможността да чуят мненията на експерти в областта по следните теми:

  • Представяне на информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка „Намали риска. Предпази се. Живей!“;
  • Ракът на маточната шийка в България – как се диагностицира? Каква профилактика може да се осъществява?
  • HPV през погледа на пациентите;
  • Профилактика и контрол на рака на маточната шийка – диагностициране, тестване, лечение.

В събитието ще участват:

  • д-р Станимир Хасърджиев – председател на НПО
  • д-р Себастиан Ротариу – изпълнителен директор на Синево България
  • Д-р Емил Филипов, акушер-гинеколог, медицински директор на медицински център „Афродита“
  • Д-р Иван Вецев – акушер-гинеколог, „Шейново“, медицински директор
  • Д-р Мариана Атанасова – онколог, Клиника по медицинска онкология, ИСУЛ
  • Лили Асенова – председател на Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка

В събитието можете да се включите от ТУК.

Национална пациентска организация (НПО) създаде информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка „Намали риска. Предпази се. Живей!“. В световен мащаб това е второто по честота заболяване сред жените на възраст между 20 – 45 години. Все повече жени в България биват диагностицирани, а статистиката показва, че често ракът се открива в напреднал стадий. Инициативата се реализира в партньорство с Националното сдружение за борба с рака на маточната шийка и медицински лаборатории Синево България. Синево е част от Medicover, водещ международен доставчик на здравни и диагностични услуги, и предлага в България над 1500 рутинни и усъвършенствани изследвания във всички основни области на клиничната патология. Синево България се стреми да повиши нивото на превенция и здравна култура на пациентите.