Познати са над 100 типа HPV, като 40 от тях са свързани с инфекции в гениталната област. Съществуват два основни типа HPV – нискорискови и високорискови, в зависимост от това дали поставят човек в риск от раково заболяване. Високорискови са типове 16 и 18. Те причиняват рак на шийката на матката при жените, рак на ануса при жените и мъжете и рак на вулвата при жените. Нискорискови са типове 6 и 11, които причиняват генитални брадавици при жените и мъжете. HPV са двойно – верижни ДНК вируси от семейство Папилома вируси.

HPV ваксината е рекомбинантна. Това означава, че тя съдържа частици, подобни на тези във вируса, които са получени чрез рекомбинантна технология. Ваксината не съдържа самия вирус, a само копия на протеини, открити във вируса, които му помагат да промени поведението на клетките. Тези частици са отговорни за стимулиране на имунната система на организма.

И мъжете, и жените са с еднакъв риск от HPV. При жените, HPV може да причини рак на шийката на матката, вагината и вулвата. Освен това може да предизвика анален рак и генитални брадавици при жените и мъжете.


За да се предпазите от HPV инфекция е важно да водите безопасен секуален живот. Трябва да знаете, че презервативите не предпазват напълно от предаване на вируса, но намаляват риска от предаване на инфекцията. Хората, които имат повече сексуални партньори в живота си, са с по-висок риск от развитие на HPV инфекция.